Megújult a hatvani Grassalkovich-kastély

2014. március 29.
Ossza meg ismerőseivel!

    Mintegy 3,5 milliárd forintnyi, zömmel uniós forrásból megújult a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak helyet adó hatvani Grassalkovich-kastély. Az ünnepélyes átadáson Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondott beszédet.

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szombati ünnepélyes átadást megelőző hatvani sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ősrégi vágya volt a magyar vadásztársadalomnak, hogy legyen egy grandiózus, a magyar vadászati kultúra hagyományait méltón őrző múzeum.

    Hatvan_atadas02

    Felidézte, hogy a vadászati múzeum létrehozásának gondolata először az 1900-as évek elején merült fel. Később a két világháború között, majd az 1971-es budapesti vadászati világkiállítást követően is napirendre került a kérdés, ám mostanáig kellett várni a megvalósításra.

    Rámutatott, hogy a magyar vadászati kultúra része az egyetemes kultúrának. Fontosnak nevezte, hogy a magyarországi horgászat és halászat történetét, eszközeit is megtekinthetik a múzeumban az érdeklődők.

    Hatvan_atadas03

    Hozzátette: céljuk, hogy piramisszerűen mutassák be a magyar vadászati-horgászati kultúrát. A piramis csúcsán a hatvani Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum áll, de támogatják regionális-megyei múzeumok létrejöttét is – mondta.

    Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a múzeummal vidéken egy új idegenforgalmi látnivaló jött létre, amely nemzeti értékeinket is bemutatja. Ezeket az értékeket első ízben láthatják így együtt az érdeklődők – tette hozzá.

    Hatvan_atadas04

    “Olyan turisztikai célpontot tudunk felírni az ország térképére, amely idevonz reményeink szerint több tízezer érdeklődőt” – mondta Fazekas Sándor.

    Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a múzeum három szempontból is kiemelten fontos: alapkő a magyar vadászati társadalomnak, a hatvaniaknak turisztikai vonzerőt és új munkahelyeket jelent, és fontos beruházás a vidék megélhetése szempontjából is.

    Hatvan_atadas05

    A Hatvan központjában álló kastélyt Grassalkovich Antal építtette 1754 és 1763 között. 1945 után iskola és kórház is működött itt, azonban 1983 óta üresen állt a 4500 négyzetméter hasznos alapterületű háromszintes műemléképület.

    (Forrás: MTI)