Hagyományainkat meg kell tartanunk

2014. április 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    A katonai hagyományőrzés mozgalommá válásának mintegy negyedszázados múltjáról, illetve a hagyományőrző találkozók, felvonulások, csatabemutatók összekovácsoló erejéről beszélt Semjén Zsolt Tápióbicskén péntek délután.

    A miniszterelnök-helyettes az 1849. április 4-i tápióbicskei csata évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségen az egykori csatatér fontos átkelőhelyének számító, újjáépített fahídon állva méltatta a hagyományőrzés fontosságát.

    “Fejet hajtunk őseink hősiessége, az áldozatok emléke előtt – mondta. – Mert a múltunk ismerete, hagyományaink megtartása nélkül ugyan mit is keresnénk Európában?”

    A KDNP elnöke a helyi Honvéd-szobor megkoszorúzása után több ezer érdeklődő, valamint a csatát “újrajátszó”, korhű ruhába öltözött hagyományőrzők előtt idézte fel a tavaszi hadjáratot, méltatva az Európát átszövő megemlékezéseket.

    A politikus ismertetése szerint 1989. április 3-án a Történelmi Lovas Egyesület kilenc hagyományőrző huszára azért indult el Jászberényből, hogy végiglovagolja a Nagykáta-Tápióbicske-Isaszeg-Gödöllő-Vác útvonalat az 1849-es tavaszi hadjárat emlékére. A mozgalomhoz egyre több település csatlakozott, az emléktúrából az évek folyamán emlékhadjárat lett, s az útvonal is hosszabbá vált – emelte ki Semjén Zsolt.

    Az emlékhadjárat résztvevői között ma már ott vannak a székelyföldi és a felvidéki csapatok, illetve az Európa más tájairól érkező “fegyverbarátaik”, hogy közösen idézzék fel a történelem jeles napját, s szórakoztassák szemet gyönyörködtetően az összegyűlteket – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

    A tápióbicskei csatához fűződő hagyományok között a miniszterelnök-helyettes egy gyermekekhez kötődőt is felidézett. Mint mondta, 1882-ben a falu bírája alapítványt hozott létre, hogy a csata napján a település összes gyermeke kapjon egy zsemlét. Ez emlékeztesse őket arra: a búza a hazáért küzdők vérével áztatott földből nőtt. Napjainkban zsemle helyett buktát kapnak április 4-én az erre járó gyerekek, illetve vendégek – tette hozzá.

    (Forrás: MTI)