Ez egy szövetségi kormány

2014. június 21.
Ossza meg ismerőseivel!

    Szövetségi kormányként jellemezte a harmadik Orbán-kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír Tv P8 című műsorában szombaton este.

    A kereszténydemokrata politikus Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentéséről, miszerint nem koalíciós kormányról van szó, kifejtette: politológiai vitát lehet folytatni, mit értenek koalíción, illetve szövetségen. Ha jóindulatúan értelmezi Lázár János szavait és ő – mint mondta – így tesz, akkor egy bajtársi, kipróbált szövetségen nyugvó kabinet alakult.

    Kitért arra: 1990 óta a KDNP részt vesz a jobboldali kormányokban, s míg korábban hagyományosan humán területeket felügyelt, a kereszténydemokrata szerepvállalás most kiegészült a fejlesztési tárcával. A KDNP elnöke hozzátette: ezzel a kereszténydemokrata értékrend gazdasági területen is megjelenik.

    Semjén Zsolt kifejtette, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter saját erejéből ért el Kelet-Magyarországon sikereket a gazdasági életben és a pápai szociális enciklikák alapján, gazdaságetikai felfogásban hozhat pluszt. Akár a sehová nem vezető neoliberális felfogásoktól, akár más tévedésektől óvni fog – tette hozzá.

    Nem a kormánynak van miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek van kormánya – felelte arra a kérdésre, hogy több kereszténydemokrata politikus más területre került az új kormányban.

    Arról, hogy nincs-e feszültség amiatt, hogy láthatóan a protestáns vonal erősödött a kormányban, azt mondta: nincsen felekezeti típusú villongás. Hagyományosan nagyobb a református jelenlét a politikában és a közéletben, mint a reformáció társadalomban való aránya – vélte.

    Egy másik kérdésre azt mondta: hisznek benne, hogy még normális útra terelhető Európa, igyekeznek visszanavigálni, “mégis csak kereszténydemokraták találták ki”. Az európai bürokrácia problémája, hogy teljesen dogmatikusan ragaszkodik olyan tézisekhez, amelyekről már százszor bebizonyosodott, hogy nem igaz. Egyik példaként említette az energetika területét, ahol annak szabad piaci voltát erőltetik.

    A gender-ideológiáról azt mondta: brutális támogatást kap Brüsszelből, “kicsiny, ám hangos érdekcsoportok rá akarják kényszeríteni a világra ezt a (…) deviáns felfogást”. A család férfi és nő elkötelezett kapcsolata a természet rendje szerint – hangsúlyozta. Ha két férfi házasodik, akkor három miért nem? Hol van ennek a vége, akkor milyen alapon büntetik bigámiát? – tette fel a kérdést.

    A miniszterelnök-helyettes szerint jó úton vannak, hogy a demográfiai folyamatok radikálisan változzanak Magyarországon, “megcselekedték, amit meg kellett cselekedniük”. Nő a születésszám, és csökkent az abortuszok száma – hangsúlyozta.

    Aki egyedül neveli gyermekét, speciális támogatásban kell részesíteni, de ezt úgy kell kialakítani, nehogy falból váljanak el a szülők, hogy jobb helyzetbe kerüljenek. Ugyanakkor minden család támogatására egyaránt törekednek – hangsúlyozta. Kitért arra is: azt szeretnék, hogy “Magyarországon magyar családokba, magyar gyerekek szülessenek magyar kultúrába”.

    Más társadalmi csoportoknak is jogos igénye, hogy legyen életpályamodelljük, a pedagógusokhoz hasonlóan – jelezte egy másik témáról, hozzátéve: ezért fontos, hogy Magyarország növekedési pályán van, a gazdasági teljesítmény egész más mozgásteret tesz lehetővé, mint négy éve.

    Semjén Zsolt – aki a nemzetpolitikáért felelős a harmadik Orbán-kormányban is – ismét megerősítette, hogy a ciklus végére meglesz az egymillió esküt tett új magyar állampolgár. Jelenleg messze 600 ezer felett van a kérelmek, és 580 ezer körül lesz belátható időn belül az esküt tettek száma. Szerinte úgy kell lépésről lépésre haladni a nemzetpolitikában, hogy azt a magyarországi társadalom is elfogadja.

    (Forrás: MTI)