A nemzet jövője a családokon nyugszik

2014. június 12.
Ossza meg ismerőseivel!

    Átadták a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete Életmese című pályázatának elismeréseit csütörtökön a Parlamentben.

    A magyar kormány számára a két legfontosabb érték a család és a nemzet – hangsúlyozta az eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Mint mondta, Európában példa nélküli családtámogatási rendszert dolgoztak ki azért, mert nyilvánvaló, hogy a nemzet jövője a családokon nyugszik. A családok támogatása éppen ezért nem kegy az állam részéről, hanem a társadalom legalapvetőbb önvédelmi reflexe és a legtermészetesebb érdeke – tette hozzá.

    Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete elnöke arról szólt, hogy a pályázatot először hat évvel ezelőtt hirdették meg, ekkor szülőkről, nagyszülőkről és dédszülőkről szóló igaz történeteket vártak minden korosztálytól. Három éve pedig bővítették a pályázatot a kismamák, kispapák visszaemlékezéseivel, azaz a gyermekek felcseperedését elmesélő vidám, kedves történetek témakörével.

    Az egyesület elnöke elmondta: fő törekvésük bemutatni a generációk közötti szolidaritást, az együttélés szép példáit, s mindezt a társadalom elé példaképnek állítani. A pályázatra érkezett történetekből idén is kötet készült, amelynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A könyvben határon innen és túl élő családok szívhez szóló történetei kaptak helyet, amelyek nem csupán gyönyörködtetnek, de betekintést nyújtanak nemzetünk történelmi sorsfordulóiba is – fogalmazott az elnök.

    A 6-10 évesek korcsoportjában első lett Mike Boróka Kézdivásárhelyről (Erdély), a 10-14 évesek között megosztott első helyezést ért el a kürti (Felvidék) Kecskés Martin és a kézdivásárhelyi Mike Bernadett, a harmadik korcsoport győztese a pécsi Árvay Zsófia, míg a 35 éven felettiek nyertese a debreceni Pozsgai Katalin lett. A generációs kategóriában Palik Mátyás Balázs és a nagymamája, Bedő Endréné Gyöngyösről érdemelte ki az elismerést. Emellett különdíjakat és elismerő okleveleket is osztottak a pályázaton résztvevőknek. Az Életmese című pályázat díjait Radnainé Filep Ildikó és Semjén Zsolt adta át.

    (Forrás: MTI)