Támogatjuk a kárpátaljai magyar közösséget

2014. június 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    Támogatjuk a kárpátaljai magyar közösséget – hangoztatta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a nemzeti összetartozás napja alkalmából Budapesten, Budafok-Tétényben tartott megemlékezésen 2014. június 4-én.

    Az elmúlt hónapokban Kárpátaljára összpontosult a figyelme mindazoknak, akiknek fontos a külhoni magyarság sorsa – tette hozzá az államtitkár. Kiemelte: támogatják, hogy a kárpátaljai magyarok élhessenek a kettős állampolgárság lehetőségével, önálló magyar tankerületet hozhassanak létre, használhassák anyanyelvüket a hivatalokban és lehessen képviselőjük a kijevi parlamentben.

    Németh Zsolt hozzátette: fontos az is, hogy Ukrajna a saját lábára álljon, támogatni kell abban, hogy képes legyen megvédeni szuverenitását, területi integritását.

    A kormánypárti politikus ünnepi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti összetartozás napján nem csak 1920. június 4-re, a trianoni békediktátumra emlékezünk, hanem a rendszerváltás időszakára, amikor a Trianonban szétdarabolt magyar nemzet újraegyesítésének folyamata elindulhatott.

    Németh Zsolt idézte Antall József kormányfő huszonöt évvel ezelőtti kijelentését, mely szerint lélekben és érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni.

    A kormánypárti politikus felidézte, hogy az elmúlt négy évben a kedvezményes honosítások révén az ország több mint hatszázezer új állampolgárral gyarapodott, akik közül sokan részt vettek a legutóbbi parlamenti választásokon, így a polgári, nemzeti oldal nekik is köszönheti újabb kétharmados sikerét.

    Németh Zsolt kiemelte azt is, hogy az EP-választáson nyolc külhoni magyar is mandátumot szerezett: három erdélyi, két felvidéki, és egy-egy kárpátaljai, délvidéki, illetve nyugati magyar közösségben élő jutott be az Európai Parlamentben.

    Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke beszédében azt hangsúlyozta: a nemzeti összetartozás napja arra int, hogy nem a honfibú, hanem a cselekvés a fontos. A nemzeti összetartozás nem magától jön létre, azért minden nap munkálkodni kell.

    Az elnök beszélt arról, hogy ezen a napon emlékezünk az első világháborúra, az 1944-ben deportált zsidókra és a sztálini lágerekbe hurcolt kárpátaljai magyarokra is.

    A kárpátaljai vezető elmondta: az ottani magyar közösség egyes tagjai a múlt században akár öt ország állampolgárai is lehettek, anélkül, hogy elhagyták volna szülőföldjüket. Emberek százezreit terelgették egyik országból a másikba, mintha marhák lennének, anélkül, hogy megkérdezték volna, melyik országban akarnak élni – tette hozzá Brenzovics László, majd kijelentette: a kárpátaljai magyarság mindezt túlélte és élni akar.

    Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere (Fidesz–KDNP), a kerület országgyűlési képviselője kijelentette: a 2014-es parlamenti választáson elköteleztük magunkat az alaptörvény mellett, a kormány pedig megerősítette, hogy a magyarság egységes nemzet Európában.

    A nagytétényi országzászlónál tartott megemlékezésen mintegy félszáz külhoni magyar tett ünnepélyes állampolgársági esküt és vette át állampolgársági okmányait.

    A megemlékezésen megkoszorúzták az országzászlót, majd a székely himnusz eléneklésével zárta a mintegy százötven fős ünneplő közönség a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott rendezvényt.

    Németh Zsolt az MTI érdeklődésére a megemlékezést követően elmondta: a magyar kormány, tekintettel az ukrajnai helyzetre, támogatja az ottani magyarságot, erről már megállapodást kötöttek a kárpátaljai megyei tanács elnökével. Eddig két alkalommal egy-egy millió dolláros, összesen mintegy félmilliárd forintos támogatást adott a magyar kormány iskolák, szociális és kulturális intézmények felújítására.

    Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

    (Forrás: MTI)