A Fidesz-KDNP képviseli a szociális igazságosságot

2014. szeptember 19.
Ossza meg ismerőseivel!

    A KDNP egyértelműen kiáll amellett, hogy a kormány visszaállamosítson mindent, ami közműszolgáltatással kapcsolatos, mert csak így garantálható az emberek ellátási biztonsága – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, pártelnök csütörtöki csákvári lakossági fórumán.

    Semjén Zsolt egy helyi étteremben mintegy 250 ember előtt elmondta: a rezsicsökkentés “tisztán gazdasági terméknek indult és nem politikainak”. A rezsicsökkentés indokának nevezte, hogy a gazdasági válság és a 2010-es kormányváltás után a magyar középosztály elkezdett megtakarítani, de nem vásárolt. 

    A belső fogyasztás serkentésének egyik eszköze lett a közműcégek extraprofitjának elvétele, majd az árak radikális csökkentése, amely “pénzt hagyott a zsebekben” – mondta a politikus. Megjegyezte: az ellátási biztonság növelésének záloga az áram- és gázszolgáltató szektor teljes államosítása lesz, amelynek első lépéseként visszavásárolta az állam az E.ON-tól a gáztárolót. Ma már nem csak külföldi cégek döntik el, lesz-e fűtés télen, és ma már nem ők döntik el, mennyit fizessünk érte – fogalmazott.

    A miniszterelnök-helyettes tragikomikusnak nevezte, hogy a baloldal nem helyeselte sem a bankadót, sem a rezsicsökkentést, vagyis “a magukat szocialistának és baloldalinak mondó pártok nem az emberek, nem a bérből és fizetésből élők oldalára álltak, hanem azért hullajtottak óriáskönnyeket, mert a külföldi multiknak nem lesz elég profitja”. 

    “Ma hazánkban a baloldali értékeket a szociális igazságosság területén kizárólag a Fidesz-KDNP képviseli” – jelentette ki. Semjén Zsolt kiemelte: 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, nem akartak “a fél világgal” konfliktust, és unortodox gazdaságpolitikát sem. “Egyszerűen belekényszerültünk” – mondta. Kitért arra, hogy Brüsszeltől “tiszta vizet kértek a pohárba és segítséget az ortodox gazdaságpolitikához”, de nem kapták meg, ezért indultak el azon az úton, amelynek eredményei ma már igenis látszanak.

    A végrehajtott unortodox lépések között említette az egykulcsos személyi jövedelemadót, a társasági adó csökkentését, amely “levegőhöz juttatta a cégeket és pénzt hagyott az embereknél”. A költségvetési hiány gyors javítására vezették be a bankok és a multinacionális cégek megadóztatását, amely komoly támadásokat eredményezett. A miniszterelnök-helyettes szerint a következő nagy támadásokat a bankok elszámoltatása hozza, amikor megint az emberek oldalára álltak. Azt mondta, amennyiben azt sikerrel megvédik és ezzel jó példát mutatnak a többi európai országnak, akkor az “nagyon fájni fog egész Európában a bankoknak”. Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője fontosnak nevezte, hogy az október 12-ei önkormányzati választás után a polgármester és lehetőleg minden képviselő egy oldalon álljon, mert “úgy haladnak igazán a dolgok egy településen és nem oltják ki egymást az ellentétes erők”. Illés Szabolcs, a Fidesz csákvári polgármesterjelöltje közölte: programjuk a csákvári polgárok véleménye alapján állt össze. Céljaik között említette egy igazi közösségi tér, valamint városközpont és művelődési ház létrehozását, amelyeket pályázatok segítségével kívánnak magvalósítani.

    (Forrás: MTI)