A kormány számára a kárpátaljai magyarok biztonsága a legfontosabb

2014. szeptember 26.
Ossza meg ismerőseivel!

    A kárpátaljai magyarok biztonságát nevezte a legfontosabbnak a magyar kormány számára Orbán Viktor pénteken Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitóján.

    A hagyományosan a beregszászi református templomban tartott ünnepségen elmondott beszédében a miniszterelnök hangsúlyozta: a tanévkezdet, a diákok jelenléte azt bizonyítja, hogy a több évtizedes magyar főiskolának nemcsak küzdelmekkel teljes múltja és jelene, hanem reményteli jövője is van.

    “Úgy látom, Kárpátalján tudják és éltetik azt az évszázados igazságot, hogy úgy dolgozzunk, mintha minden rajtunk múlna, de úgy imádkozunk, mintha minden Isten akarata volna” – tette hozzá.

    “Az egész nemzet nevében köszönöm, hogy szerte Kárpátalján megőrzik és hirdetik Kosztolányi Dezső vallomását, amely szerint Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható” – mondta a miniszterelnök.
    Nehéz időket élünk, súlyos kihívások érték Ukrajna polgárainak biztonságát – emlékeztetett Orbán Viktor. Ennek kapcsán kijelentette: a magyar kormány számára a kárpátaljai magyarok biztonsága a legfontosabb.

    “Mi, magyarok ugyanis hisszük, hogy a nemzet különböző országokba szakított és vándorolt tagjai egyetlen test részeit képezik. Ha az egyik tag szenved, akkor vele együtt érez valamennyi, és azon dolgozik, hogy számára minél előbb gyógyulást szerezzen” –  fogalmazott. “Én úgy látom, hogy a kárpátaljai magyarság mai élete egy néma népszavazás a béke mellett, ezért minden olyan intézkedést és kezdeményezést üdvözlünk, amely a kárpátaljai magyarság érdekeit szolgálja, és minden olyan szankciót ellenzünk, ami az önök életét még nehezebbé tenné” – jelentette ki.

    Kifejtette: amikor egy közösség arra teszi fel az életét, hogy olyan kulturális intézményeket hozzon létre, mint amilyen a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, azt mutatja a világnak, hogy él, és azt üzeni, hogy élni akar. Azt üzeni, hogy van ereje az élethez, és van elég tudása is ahhoz, hogy ezt az erőt megsokszorozza – fűzte hozzá.

    A kormányfő emlékeztette több száz fős hallgatóságát, hogy 2013 áprilisában együttműködési megállapodást kötött a beregszászi magyar főiskolával, és ennek köszönhetően befejeződött az intézmény felújítása. Szerinte erre a megállapodásra a pecsétet az anyaországi és a kárpátaljai magyarok együtt tették rá áprilisban, és a magyarok a választási eredménnyel kimondták, hogy az önbecsülés és összetartozás útját választották a kishitűség és a szétszakítottság helyett. Jelentős fejleménynek nevezte, hogy május óta képviselője van a kárpátaljai magyarságnak az Európai Parlamentben.

    Orbán Viktor, hangsúlyozta, hogy a mai nehéz időkben a magyaroknak össze kell tartaniuk, és reménykedniük kell abban, hogy a sötét fellegek elvonulnak Ukrajna egéről, de ez – mint fogalmazott – nem két nap alatt fog megtörténni. “Nekünk, magyaroknak ezért most kell okosnak, higgadtnak, bátornak és tetterősnek lenni” – fűzte hozzá.

    A kormányfő elmondta: aki megnézi a magyar nemzetstratégia költségvetési tételeit, az láthatja, hogy a legtöbb pénzt az anyanyelvű oktatásra költjük el, egyetemeket, főiskolákat tartunk fenn szerte a Kárpát-medencében, az iskolarendszer minden szintjén elősegítjük az anyanyelvű oktatást.

    Hozzátette: külön öröm számunkra, hogy 2010 után a magyar gazdaságot sikerült úgy megerősítenünk, hogy súlyos és jelentős összegekkel járulhat hozzá a Rákóczi-főiskola rendbetételéhez és fejlesztéséhez is.

    A diákokhoz fordulva a kormányfő kijelentette: azok, akik a továbbtanulásukhoz a Rákóczi-főiskolát választották, fontos döntést hoztak a saját életükre nézve és létfontosságút a nemzet egésze szempontjából.

    “A kárpátaljai magyaroknak ma elsősorban erős Magyarországra van szükségük, s örömmel jelenthetem, hogy Magyarország hosszú évtizedek óta nem volt olyan erős, mint most. Magyarország az Európai Unió és a NATO büszke és sikeres tagja, gazdasága biztosan áll a lábán, és nemzeti és nemzetközi egyetértés alakult ki arról, hogy Magyarország ígéretes és szép jövő előtt áll” – mondta a kormányfő.

    Az ünnepségen Orbán Viktort a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola által alapított, most először odaítélt Rákóczi-díjjal tüntették ki.

    Beszédében Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak és az anyaországnak a felsőoktatási intézménynek nyújtott támogatásért. Ennek köszönhetően – fogalmazott – az elmúlt másfél évben többet fejlődött a főiskola, mint a korábbi két évtizedben. Emlékeztetett, hogy felépült a főiskola kétezer négyzetméternyi alapterületű új szárnya, amelyben beindult az államilag elismert diplomákat biztosító felsőfokú szakképzés. Ennek keretében idén száz diák kezdi el négy éven át tartó tanulmányait a korszerű gyakorlati tudást nyújtó öt szakirány valamelyikében – mondta, emlékeztetve, hogy a főiskolán közel ezer diák számára kezdődött el az új tanév.

    kárpátalja

    A tanévnyitó ünnepség résztvevői egy perces néma főhajtással emlékeztek meg a főiskola egykori végzőséről, Timoscsuk Mihályról, aki az ukrán hadsereg katonájaként a kelet-ukrajnai harcokban vesztette életét.

    Orbán Viktor Beregszászon megbeszélést folytatott Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével. Hazautazása előtt a kíséretében lévő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárral és Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével együtt megtekintette a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola új épületrészét.

    (Forrás: MTI)