A szlovák Ab döntése a szlovák emberek érdekeivel is ellentétes

2014. szeptember 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    Magyarország Kormánya csalódással értesült arról, hogy a szlovák alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének vizsgálatát célzó beadványt, amelyet a pozsonyi törvényhozás képviselőinek egy csoportja kezdeményezett még 2011-ben.

    Ez a törvény az, ami megfosztja szlovák állampolgárságától mindazokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik. Ezzel szemben a szomszédos Csehország éppen 2014. január elsejétől lehetővé tette a kettős állampolgárságot. A szlovák törvény, melyet válaszlépésként értelmeztek a magyar állampolgárság kiterjesztésére, valójában döntő többségében szlovákokat sújt, akik nem Magyarország, hanem más országok állampolgárai is. Ezért a jogszabály nem csak a magyar, hanem a szlovák emberek érdekeivel és jogaival is ellentétes.

    Magyarország Kormánya a felvidéki magyarság mellett áll emberi és polgári jogaik védelmében és természetesen továbbra is minden támogatást megad számukra.

    Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes

    (Forrás: Kormányportál)