A vad és hal gasztronómiája jusson el mindenkihez

2014. október 30.
Ossza meg ismerőseivel!

    Helyre kell állítani a vadászat becsületét, de ezt csak úgy lehet elérni, ha a társadalomnak is be tudjuk mutatni a vadászat kultúráját – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

    Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöki tisztségét is betöltő kereszténydemokrata politikus a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetsége által rendezett vadásznapon elmondta: a vadászat megismertetésében nagyon fontos szerepet játszanak a szakmai események keretében szervezett interaktív vadászati bemutatók és kiállítások mellett a kormányzati kezdeményezések, például a vadhús közétkeztetésbe történő bevonásának minisztériumi támogatása is.

    Lehetővé kell tenni, hogy a vad és hal gasztronómiája eljusson az emberekhez, mert ez is egy lépés ahhoz, hogy a társadalom elfogadja a vadászatot és a horgászatot – fogalmazott Semjén Zsolt.

    A miniszterelnök-helyettes szavai szerint, ha ezeket az értékeket sikerül bemutatni, akkor nagyobb lehet a vadászat “a természet rendje és a normalitás szerinti elfogadottsága.” A vadásztársakhoz szólva felidézte, néhány évvel ezelőtt még támadások érték a szarvasbőgés időszakát, most azonban a közmédia híradásaiban már bemutatják ezt a fontos vadászati eseményt – tette hozzá.

    Néhány szélsőséges hangot leszámítva, komoly helyről alig éri már támadás a vadászatot, a társadalom óriási többségével sikerül megértetni, hogy a szenvedély, a vadgazdálkodás és a vadászati kultúra szempontjából mi a vadászat lényege – jelentette ki Semjén Szolt. Legyen minél több vadászati múzeum – folytatta a miniszterelnök-helyettes -, a nagy “zászlóshajó”, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum mellett szükséges régiós múzeumok létrehozása, amelyek az adott terület sajátos vadgazdálkodását és vadászati értékeit mutatják be.

    Fontos, hogy a kisebb településeken is legyenek falumúzeumok vagy emlékszobák, ahol a helyi trófeákat lehet bemutatni – szögezte le a kormányfő-helyettes. Semjén Zsolt rámutatott, ez kötődést ad és a helyi értékeket be tudja mutatni, ezzel párhuzamosan pedig növekszik azoknak a vadászoknak a száma is, akik a köz javára bocsátják saját gyűjteményüket és bemutatják a vadászélet alatt összegyűjtött tárgyi és tapasztalati anyagot.

    “Adja az Isten, hogy minél több igaz vadász legyen, és minél inkább megértse az egész magyar társadalom, hogy a magyar vadászat bizony hungarikum, mindannyiunk közös öröksége” – zárta szavait a miniszterelnök-helyettes.

    Kiss B. Zoltán, a szervező szövetség vezetője köszöntőjében felidézte, a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetsége 1990-ben alakult meg tizenkét vadásztársasággal.

    A beregi kisvárosban szervezett vadásznapon több mint 140 emlős és madár preparátumot, valamint vadtrófeát bemutató állandó interaktív kiállítást is rendeztek, amelyet Semjén Zsolt, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár jelenlétében nyitottak meg.

    A színes programok keretében vadászházat adtak át, megtartották a hivatásos vadászok versenyét, gímszarvas és dámszarvas trófeabírálatot rendeztek. A vadásznap délutáni részében konferenciát tartanak a gímszarvasról, kora este pedig világjáró vadászok úti beszámolóját hallgathatja meg a közönség.

    (Forrás: MTI)