José Manuel Barroso és Semjén Zsolt levélváltása

2014. november 15.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az Európai Bizottság előző elnöke, José Manuel Barroso távozásakor levélben köszönte meg az együttműködést Semjén Zsoltnak, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökének, aki válaszában hangsúlyozta: nem szabad szem elől tévesztenünk az integráció kereszténységben rejlő gyökereit. Az alábbiakban a két levél fordítását közöljük.

    José Manuel Barroso levele:

    Brüsszel, 2014. október 24.

    Tisztelt Elnök Úr!

    Tízéves európai bizottsági elnöki megbízatásom végéhez közeledve ez úton szeretném megköszönni azt atámogatást és barátságot, amelyet az elmúlt intenzív, de egyúttal igen felemelőidőszakban Öntől kaptam.

    Az Európai Bizottság épületébe lépve már 2004 novemberében tudtam mekkora feladatra vállalkoztam, azt azonban semmiképpen nem láthattam előre, hogy pontosan mi vár ránk.

    Az elmúlt tíz évben az Európai Unió történetének egyik legnagyobb kihívásokkal teli időszakát élte meg: kezdve az alapító szerződések reformjának, egy új szerződés kidolgozásának szükségétől, a globális pénzügyiből szuverén adósságválságba váltókrízishelyzet megoldásán át a formálódó új világrend összetett problémáinak kezeléséig.

    Mindezek ellenére sikerült megőriznünk Európa egységét és nyitottságát, ezáltal növelve erejét is. Ebben az időszakban bővült az Unió tizenötről huszonnyolc tagúra. A Lisszaboni Szerződést követően új munkamódszerek alapján működtettük az Uniót. Alkalmazkodtunk, annak érdekében, hogy az Uniót felkészültebbé tegyük a globalizációból eredő kihívások kezelésére, ugyanígy a lehetőségek jobb megragadására. A kilátástalanság és sok (negatív) jóslat ellenére, politikai akarat és vezérlet segítségével sikerült megmutatnunk, hogy az Európai Unió végletekig ellenálló.

    Ez az ellenálló-képesség, különösen a legnehezebb pillanatokban, nem jöhetett volna létre azon folyamatos támogatás nélkül, amelyet oly sokan biztosítottak mind az egész uniós projekt, mind az Európai Bizottság, mint intézmény számára, mind pedig annak elnökeként számomra.

    Remélem, hogy az elkövetkezendő öt évben hasonló elkötelezettséggeltiszteli majd meg utódomat és személyes jó barátomat Jean-Claude Juncker-t is.

    Tisztelettel:
    José Manuel Barroso

    +

    Semjén Zsolt válaszlevele:

    Budapest, 2014. november 4.

    Tisztelt Barroso Úr!

    Az Ön által vezetett Európai Bizottsága által fémjelzett elmúlt évtized során hazám nagykorúvá érett uniós tagságában és Magyarország első alkalommal töltötte be a Tanács elnöki tisztét.

    Egyetértek Önnel abban, hogy az elmúlt évtized számos tekintetben próbára tette az Unió elhivatottságát önmaga megújítására és a reformokra. A tény, hogy sikerült az európai projekt lendületét és erejét fenntartani már önmagában érdem. Tanúsága ez a tagállamok elkötelezettségének, egyben egyértelműen igazolja az elhivatott európai szereplők erőfeszítéseit is.

    A feladatokban bővelkedő évek azonban valószínűleg még nem értek véget. Amellett, hogy a gazdasági téren kézzelfogható eredményekért kell dolgoznunk, nem szabad szem elől tévesztenünk az integráció kereszténységben rejlő gyökereit sem, amely értékek mentén való elkötelezettséget és polgárközpontúságot követel tőlünk.

    Emlékszem még az „eredményekre épülő Európa” gondolatára, amelyet korábban Elnök Úr tűzött zászlajára.Őszintén remélem, hogy ez a gondolat nem csupán az Ön szakmai örökségének részét képezi majd, hanem az európai integráció jövőbeli munkájának lényegeként marad meg.

    Engedje meg, hogy jövőbeli munkájához sok sikert és jó egészséget kívánjak.

    Tisztelettel:
    Semjén Zsolt

    (semjenzsolt.hu)