Semjén Zsolt Izraelben vallási vezetőkkel tárgyalt

2014. december 04.
Ossza meg ismerőseivel!

     Magyarország az EU minden fórumán fellép a keresztényellenes támadásokkal szemben – hangoztatta izraeli látogatásán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, akinek útjáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta szerdán az MTI-t.

    Mint elmondta: a kormányfő helyettese kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben. Megbeszéléseket folytatott Jeruzsálem keresztény pátriárkáival; a III. Theophilos görög ortodox pátriárkával, Mar Swerios Melki Murad szír ortodox érsekkel, Pierre Melki szír katolikus érsekkel, illetve Joseph Jules Zerey jeruzsálemi görög katolikus érsekkel való találkozói során Semjén Zsolt kifejezte a keleti keresztények melletti szolidaritását, emlékeztetve arra, hogy Magyarország az Európai Unió fórumain, mind az Európai Tanácsban, mind az Európai Parlamentben fellépett a keresztényellenes támadásokkal szemben.

    Theopilos görög orthodox patriarchával

    Theopilos görög orthodox patriarchával

    Kiemelte: Magyarország jelentős karitatív segítséget nyújtott a keleti, különösen az iraki keresztény közösségek számára. Az egyházi vezetők köszönetüket fejezték ki a támogatásokért – tájékoztatott Havasi Bertalan.

    Semjén Zsolt találkozott Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárkával, akivel áttekintették a magyar zarándoklatok lehetőségeit és kapcsolatainkat. A megbeszélésen jelen volt Hania Soudah Sabbara, a jeruzsálemi Magnificat Zenei Intézet igazgatója.

    Találkozó Fuád Twal latin patriarchával

    Találkozó Fuád Twal latin patriarchával

    A miniszterelnök-helyettest fogadta David Lau, Izrael askenázi főrabbija, akivel áttekintették a magyar zsidósággal kapcsolatos kérdéseket magyarországi és izraeli vonatkozásban egyaránt. A találkozón a főrabbit Semjén Zsolt magyarországi látogatásra hívta meg – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

    David Lau askenázi főrabbival

    David Lau askenázi főrabbival

    A kormányfő helyettese hivatalos útja során felkereste Betlehemben a Születés Templomát, ahol megtekintette a felújítási munkálatokat. Ennek költségeihez a világon elsőként Magyarország járult hozzá, példáját pedig azóta számos ország követte, adományaival segítve a bazilika helyreállítását – emlékeztetett Havasi Bertalan.

    (Forrás: MTI)