Obama elnök elítélte a vallás gyilkos szándékú eltérítőit

2015. február 06.
Ossza meg ismerőseivel!

    Barack Obama amerikai elnök elítélte mindazokat, akik „eltérítik a vallást a saját gyilkos szándékaik érdekében”. Az elnök csütörtökön a hagyományos éves washingtoni nemzeti imareggelin beszélt erről. A washingtoni rendezvényen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, aki magánlátogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban.

    Hangsúlyozta, hogy „kimondhatatlan barbárságot” követ el a vallás nevében az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, amely egy „kegyetlen, gonosz halálkultusz” követője. Rámutatott, hogy a Párizsban, Pakisztánban és a világon máshol elkövetett erőszakcselekmények azt mutatják, a hitet és a vallást ki lehet úgy csavarni, hogy fegyverként legyen felhasználható.

    Hangsúlyozta a lelkiismereti szabadság, de egyúttal az alázat és a visszafogottság fontosságát is az összetett, modern társadalmakban. Mint mondta, a szólás szabadsága fontos, de fel kell lépni az ellen, ha valaki sérti mások vallási meggyőződését. Obama hangoztatta, hogy azok az országok erősek, amelyekben minden vallást üdvözölnek.

    Az amerikai elnök kitért az állam és az egyház szétválasztásának fontosságára is, ami, mint mondta – szemben az autokráciákkal és teokráciákkal – lehetővé teszi, hogy a polgárok félelem és kényszer nélkül, valódi meggyőződésből gyakorolhassák hitüket.
    Obama elnök beszédében „jó barátjának” nevezte a mintegy 3600 fős közönség soraiban helyet foglaló dalai lámát. Kijelentette, hogy Tibet száműzetésben élő vallási vezetője „erőteljes példája annak, hogy mit jelent a gyakorlatban a könyörületesség”.

    A Fehér Ház különleges figyelmének megnyilvánulása volt, hogy a dalai láma oldalán ült Valerie Jarrett, az elnök egyik legbizalmasabb tanácsadója. Az eseményen az elnök és a tibeti vallási vezető csak köszöntötte egymást és Obama úgy hajtatott el a helyszínről, hogy ott nem folyatott külön megbeszélést a hozzá hasonlóan Nobel-békedíjas vendéggel.

    Barack Obama korábban három alkalommal folytatott magánmegbeszélést a dalai lámával, de ezek tartalmáról a kínai érzékenységre való tekintettel nem adtak ki tájékoztatást. A mostani elnök elődje, George W. Bush ezzel szemben 2007-ben személyesen köszöntötte a tibeti vallási vezetőt a Kongresszusi Aranyérem átadásának alkalmából.

    A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség az imareggelit megelőzően figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ne találkozzon külön is a dalai lámával.

    (Forrás: MTI)