Az orosz ortodox egyház vezetőjével találkozott Semjén Zsolt

2015. március 12.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Moszkvában megbeszélést folytatott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájával.

    A szerdai találkozóról szóló, az orosz ortodox egyház kommunikációs szolgálata által az egyház honlapján közzétett közlemény szerint Kirill pátriárka nagyon fontosnak nevezte, hogy Magyarország kiáll a keresztény értékek mellett. “Az orosz ortodox egyház kitart amellett, hogy az európai kultúrában feltétlenül meg kell őrizni a keresztény dimenziót, ezért nagy rokonszenvvel és tisztelettel fogadjuk Magyarország álláspontját” – hangsúlyozta az orosz ortodox egyház vezetője.

    A közlemény szerint Semjén Zsolt örömét fejezte ki, hogy lehetősége van találkozni és tárgyalni az orosz ortodox egyház első emberével, és átadta neki Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek üdvözletét.

    “Igaz, hogy mi keresztények harcolunk. Az alaptörvényünk miatt sokan támadtak bennünket, többek között amiatt, hogy az Isten szóval kezdődik, amiatt a rendelkezés miatt, hogy a házasság férfi és nő szövetsége, és kitartunk amellett is, hogy az emberi élet a fogantatáskor kezdődik, és ettől az időtől védelmet és méltóságot érdemel” – idézte Semjén Zsoltot a közlemény.

    A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Kirill pátriárkának Magyarország ezen álláspontjának és Európa hagyományos értékei megvédése érdekében tett erőfeszítéseinek a támogatásáért – olvasható a közleményben. 

    “Büszkék vagyunk rá, hogy tavaly a magyar állam és az orosz ortodox egyház megállapodást kötött egymással, és az egyháznak ugyanolyan történelmi jogállása van, mint a magyarországi katolikus egyháznak” – idézte a miniszterelnök-helyettest a közlemény, amely szerint a felek aktuális kérdéseket is megvitattak.

    (Forrás: MTI)