In memoriam Gereben Ágnes

2015. március 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    Mély fájdalommal értesültünk Gereben Ágnes haláláról.

    Lenyűgöző egyéniségű és intellektusú egyetemi oktató, népszerű televíziós személyiség, aki tömegeket vonzott a képernyő elé történelmi előadásaival, feltárva a XX. század történelmének fehér foltjait.

    Kezdeti munkáiban nagyszerű tanulmányokkal gazdagította az irodalomtörténetet: Csehovról, Bábelről, vagy a glasznoszty irodalmáról. Miután elmélyült kutatásokba kezdett a szovjet világ rejtelmeiben, korábban ismeretlen levéltári forrásokra támaszkodva teremtett fórumot eltitkolt múltunk felderítéséhez, cáfolva a XX. század történelemének sötét időszakát relativizáló manipulációkat. Soha nem késő fényt gyújtani a fejekben, ez volt ars poeticája.

    Írt és beszélt az egyházüldözésről, zsidók és keresztények üldözéséről, a hadifoglyok kálváriájáról, az éhínségekről, a gulágok poklairól, a gyermekfoglyokról.

    Munkássága a Szovjetúnió titkos dokumentumaira, politikai bizottsági határozatokra, titkosrendőrségi jelentésekre, kihallgatási jegyzőkönyvekre épült. De a száraz tények színes, érdekfeszítő megismertetésén túl, mindig ott volt az érző ember, az őrá oly jellemző humanitás erkölcsi iránytűjével, aki munkásságával millióknak igyekezett kései elégtételt nyújtani, napjaink emberét pedig a múlt tanulságaival felvértezni a jövőre.

    Budapest, 2015. március 18.

    A KDNP elnöksége, országgyűlési képviselőcsoportja és tagsága nevében, Semjén Zsolt elnök

    (semjenzsolt.hu)