Magyarország számít a nagy-britanniai magyarságra

2015. március 13.
Ossza meg ismerőseivel!

    Magyarországot eddigi történelmének fordulópontjain mindig ugyanazok a célok vezérelték, és e célok középpontjában a szuverenitás megőrzése állt – mondta londoni ünnepi beszédében Semjén Zsolt.

    A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki a londoni magyar nagykövetség által csütörtök este megtartott márciusi 15-i megemlékezés szónoka volt, kijelentette: a szuverén magyar állam megteremtése, illetve helyreállítása Szent István korában, 1848-ban és 1956-ban is egyaránt az első számú cél volt.

    Semjén Zsolt szerint ma is a nemzeti szuverenitás megőrzése a feladat, mivel ez a magyar megmaradás záloga. Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, minden nemzet olyan értékgazdagságot jelent, amelyet kizárólag az adott nemzet adhat az egyetemes emberiségnek – fogalmazott a szónok.

    Dosztojevszkijt a világirodalomnak csak az oroszság, Wagnert a világ zeneirodalmának csak a németség, Arany Jánost, Ady Endrét és Bartók Bélát pedig egyedül a magyarság adhatta a világnak – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

    “Ha mi eltűnünk a történelemből, akkor az egyetemes emberiség lesz örökre, pótolhatatlanul szegényebb egy sajátos arccal, egy sajátos dallammal, Isten egy gondolatával, azzal, amit magyarságnak nevezünk” – mondta ünnepi beszédében Semjén Zsolt.

    Hozzátette: a magyarság megmaradása csak akkor lehetséges, ha minden nemzetrész, köztük a kárpát-medencei és a nyugati magyarság is megmarad.

    Semjén Zsolt az egyetemes magyar megmaradásra a diaszpóra-magyarság által tett erőfeszítések egyik történelmi példájaként idézte fel, hogy Kossuth Lajos 1852-ben Angliában 22 millió magyar bankjegyet állított elő. Ferenc József személyesen indított pert Kossuth ellen, és a jogi eljárást meg is nyerte, de a politikai-erkölcsi győzelmet Kossuth aratta, mivel az akcióval “briliáns módon kimutatta” a megszálló Habsburg-hatalom illegitim mivoltát és erkölcsi védhetetlenségét – mondta a miniszterelnök-helyettes.

    Mindebből az következik, hogy amikor Magyarországon nem lehetett megszólalni, a magyar ügyet a diaszpóra magyarsága képviselte, mint később is hosszú évtizedeken át – hangsúlyozta. Kiemelte: ez is mutatja, hogy akkor lehetséges a megmaradás, ha a magyarság minden nemzetrésze megmarad.

    Semjén Zsolt biztosította a nagy-britanniai magyarságnak a nagykövetségi rendezvényen megjelent képviselőit, hogy minden körülmények között számíthatnak a magyar államra, és Magyarország is számít rájuk.

    (Forrás. MTI)