Hazánkba látogatott XIX. Nerszesz Bedros örmény katolikus pátriárka

2015. május 26.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken a Parlamentben fogadta XIX. Nerszesz Bedros örmény katolikus pátriárkát, aki négynapos látogatásra érkezett hazánkba. Az egyházfőt – a budapesti örmény katolikus közösség kérésének eleget téve – Erdő Péter bíboros hívta meg. 

    Magyarországon mintegy ezer éve él örmény kisebbség, amely aktívan segítette a magyarokat az idegen hatalmak elleni harcokban, és tevékeny részt vállalt a kulturális életben. A mostani az első alkalom, hogy magas rangú örmény egyházi vezető látogat Magyarországra.

    Semjén Zsolt a találkozó során történeti visszatekintés keretében méltatta az örmény katolikusok magyarországi hagyományait. Kifejezte örömét, hogy helyi közösségük lelki életét megélénkítette a pátriárka – a magyarországi hívek lelki gondozását segítő – személyes küldötte Robert Badchah, aki a római örmény szeminárium rektora is egyben. A tárgyalásokat követően, az örmény egyházfő megtekintette a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. A pátriárkát Székely János esztergomi segédpüspök, Héray András a Püspöki Konferencia irodavezetője és Robert Badchah atya kísérte el a megbeszélésre.

    (semjenzsolt.hu)