Az olasz nemzeti ünnepet köszöntötte Semjén Zsolt

2015. június 03.
Ossza meg ismerőseivel!

    Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövetének felkérésére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott köszöntőt az Itália nemzeti ünnepe alkalmából rendezett fogadáson kedden, a Budapesti Olasz Kultúrintézet dísztermében. Az ünnepségen  Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius vezetésével a hazánkba akkreditált nagykövetek, a magyarországi olasz közösség tagjai, valamit számos közéleti személyiség vett rész.

    Az alábbiakban Semjén Zsolt köszöntőjét közöljük.

    Tisztelt Nagykövet Asszony!

    Köszönöm szépen a meghívást az Olasz Köztársaság nemzeti ünnepére – örömmel jöttem, hogy elhozzam Magyarország Kormányának köszöntését.

    Tisztelettel köszöntöm a megjelent Nagykövet Asszonyokat és Urakat, a diplomáciai testület többi tagját, az Olasz Kulturális Intézet igazgatónőjét, a kormányzat valamint a kulturális és társadalmi élet jeles képviselőit.

    Kiemelten is üdvözlöm a magyarországi olasz közösséget és Itália magyar barátait. Az ő szerepük bizony megkerülhetetlen az országaink közötti hagyományosan jó viszony ápolásában és erősítésében.

    Hagyományosan jó viszonyt említettem… amit a történelem időnként beárnyékolt ugyan, de el nem sötétített. Éppen a napokban emlékeztünk meg annak centenáriumáról, hogy Olaszország belépett az I. világháborúba, s az olasz fronton egymásnak feszültek magyar és olasz katonák.

    Tavaly novemberben elzarándokoltam az Isonzóhoz, a Doberdó-fennsíkra, ami olyannyira beleivódott a magyar emlékezetbe, hogy népdal is szól róla.

    Eszembe jutottak Ferenc pápa szavai, aki nem sokkal korábban a közeli osztrák-magyar és az olasz temetőt egyaránt felkereste, s azt mondta: „A bölcsek sajátja, felismerni tévedésüket, fájlalni és megbánni azt, bocsánatot kérni és megsiratni”.Felmentem én is a Monte San Michele csúcsára, s ott mélyen megérintett a jól ismert emléktábla: „Olaszok és magyarok hősiesen küzdve itt testvérré lettek a halálban”.

    Számomra ez az emléktábla is tanúsítja az olasz és a magyar nép bölcsességét, mely már rögtön a Nagy Háború után megsiratta egymás halottait is.

    Hadd említsem meg, hogy Áder János köztársasági elnök úr két nap múlva keresi fel a Doberdót, hogy tisztelegjen ott, ahol a legnagyobb magyar temetők egyike található.

    Nem véletlen, hogy éppen a nemzeti összetartozás napján teszi ezt, hangsúlyozandó, hogy az ott elesett elődeink is a magyar nemzethez tartoznak, s így kötelességünk megemlékezni róluk.

    Köszönettel tartozunk Olaszországnak, s különösen az egykori front közelében lakóknak, amiért akkor is gondozták hősi halottaink sírjait, amikor nekünk, magyaroknak nem adatott meg a lehetőség, hogy megtegyük.

    No de a mai este az ünnepé: Isten éltesse Olaszországot, Isten éltesse az olasz-magyar barátságot!

    (semjenzsolt.hu)