Zlinszky János hazatért

2015. június 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    Tiszteletre méltó alakja egyike volt azon generáció tagjainak, akik előttünk járva tanúi voltak a XX. század vérzivataros éveinek. A nehéz esztendőket egyenes gerinccel, emelt fővel élték meg, tartásukat tovább adták az utódok számára.

    Nyolcvanadik születésnapján így írt róla egy tanítványa: „A professzor úr ereje és lendülete nem e világból való, nem emberi erő, hanem a Lélek ereje, amely segítségére siet mindazoknak, akik jó cél érdekében hittel, áldozattal vállalva kérik… Nekünk azt tanította – személyes tapasztalatból – a növekedést Isten adja.”

    Életében, sorsában megjelent a megszállás alatt lévő ország keserű sorsa. Habár elvégezte az egyetemet, jogi diplomájához csak jóval később, már a forradalom után juthatott. Addig építőmunkáként, ácsként dolgozott derűs arccal.  Aztán volt vállalati jogász, később már ügyvéd is, majd a Miskolci Egyetem – igaz már ötven éves kora fölött – meghozta neki, mint a római jog professzorának a tanítás lehetőségét.

    Elismerés volt számára, hogy 1989-ben, a rendszerváltozás hajnalán választott öt alkotmánybíró egyike lehetett.  Az újjá alakult Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának első dékánja lett, ahol elévülhetetlen érdemeket szerzett a keresztény értékrendű jogászgenerációk útra bocsájtásában.

    Élete utolsó percéig dolgozott. Tanított, írt, publikált, a Kegyeleti Bizottság tagjaként élénk közéleti tevékenységet folytatott.

    Zlinszky János hazaért. A Jóisten megadta neki a kegyelmet, hogy nem tesz már többet a vállára, kipróbálta őt eléggé. Nyugodjék békében.

    (semjenzsolt.hu)