A kormány támogatja a VMSZ javaslatát

2015. július 03.
Ossza meg ismerőseivel!

    A magyar kormány támogatja a vajdasági magyaroknak juttatandó források adó- és illetékmentességét, és a kölcsönösség elvén ez vonatkozna a szerb kormány magyarországi szerbeknek nyújtandó támogatásaira is – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI kérdésére. A kormányfő helyettese jelezte, hogy mindez az adójogszabályok módosítását vonhatja maga után.

    Ismertetése szerint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vetette fel, hogy a Vajdaságba, az ottani magyarság részére érkező támogatások, segélyek legyenek adó- és illetékmentesek. A kölcsönösség elvén ugyanez vonatkozna a szerb kormány által a magyarországi szerb kisebbségeknek nyújtott támogatásokra.

    Ezt a magyar kormány támogatja, és fel is vetette a héten tartott magyar-szerb kormány ülésen, ahol pozitív fogadtatásra talált, és rögzítették a megoldandó kérdések közé.

    Semjén Zsolt jelezte, hogy mindez az adójogszabályok módosítását vonhatja maga után – hozzátette: elfogadták a kisebbségi vegyes bizottság felállítására vonatkozó javaslatát, és Aleksandar Vucic szerb kormányfő utasítást adott a szerb bizottsági elnök kinevezésére tíz napon belül. Magyar részről a testületet Kalmár Ferenc vezeti majd.

    A vegyes bizottság a felvetést várhatóan megvitatja majd és remények szerint a jogszabályokat is módosíthatják – mondta a miniszterelnök-helyettes.

    Ugyanakkor ha egy országgal nincs ilyen egyezség, akkor értelemszerűen a hatályos adó- és illetéktörvények a mérvadóak – jegyezte meg Semjén Zsolt, például a kárpátaljai magyar támogatásokkal összefüggésben.

    A kormány azt szeretné, hogy amit Magyarország nyújt a külhoni magyaroknak támogatásként, az ne legyen adó és illetékköteles, és ebben az esetben természetesen ezt a magyar fél is biztosítja az itteni kisebbség esetében.

    Ahol egyelőre nincs ilyen megállapodás, ott addig a hatályos törvényeket kell figyelembe venni – jelentette ki Semjén Zsolt.

    (Forrás: MTI)