Elismerés a főkonzulnak

2015. október 02.
Ossza meg ismerőseivel!

    A magyarság megmaradása és a magyar kultúra megőrzése érdekében a kanadai diaszpórában végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Molnár András vancouveri tiszteletbeli főkonzulnak a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta. Az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta át csütörtökön a Parlamentben.

     

    Molnár András laudációja

    Molnár András az 1960-as évek elején vándorolt ki Magyarországról. Felsőfokú tanulmányainak elvégzése után Luzernből Vancouverbe telepedett át, ahol építőipari vállalkozásba kezdett. Az általa alapított Molnar Group évtizedek óta Brit Kolumbia egyik vezető ingatlanfejlesztő cége. Molnár András a rendszerváltás utáni Magyarország elsőként kinevezett tiszteletbeli konzuljai közé tartozik, 1995-ben tiszteletbeli főkonzuli rangot kapott.

    Molnár András az önkéntesen vállalt tiszteletbeli konzuli munkáját mintegy negyed évszázada nagy empátiával végzi, mindig nagy hangsúlyt fektetve a hazánk és Brit Kolumbia közötti kapcsolatok élénkítésére és mélyítésére, a magyar kultúra terjesztésére. Az általa vezetett főkonzulátus látja el – Magyarország Ottawai Nagykövetségének felügyelete mellett – a tartományban bajba jutott magyar állampolgárok érdekképviseletét.

    Főkonzulként külön figyelmet fordít a honosítás bevezetése óta rendszeresített kihelyezett konzuli fogadónapok helyi megszervezésére és lebonyolítására, a magyar közösségekkel való kapcsolattartásra. Tiszteletbeli főkonzuli feladatai mellett Molnár Andrásnak jelentős szerepe van a brit kolumbiai magyarság és az anyaország kapcsolatának ápolásában, a diaszpórában élő magyarok magyarságtudatának fenntartásában és a magyarság egyesítésében. Személye töretlen megbecsülésnek és köztiszteletnek örvend úgy a helyi magyar közösségekben, mint a tartományi és kanadai üzleti és politikai körökben.

    (semjenzsolt.hu)