Meg kell akadályozni a szórvány fogyását

2015. november 15.
Ossza meg ismerőseivel!

    Erkölcsi kötelességünk megakadályozni a szórványban élő magyarság fogyását – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a magyar szórvány napján rendezett tematikus napon.

    Semjén Zsolt az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában úgy fogalmazott, a szórvány magyarságra nagy figyelmet kell fordítani, ezért is indult számos kormányzati program.

    A szórványban élők megtartásának egyik legfontosabb feltétele a magyar állampolgárság, “ugyanis ez olyan közjogi kötődést ad a magyar nemzethez, ami generációról generációra megmarad”, a másik pedig úgynevezett “szórvány központokat” kell létrehozni, elsősorban iskolákat, líceumokat – fejtette ki.

    Semjén Zsolt kiemelte a szórványmagyarságot segítő Petőfi-programot, ahol fiatalok vállalják a szórványban élők tanítását, és a helyi szervezeteket is segítik abban, hogy a magyar identitás őrzői legyenek.

    A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kitért arra, hogy csak azt lehet megtartani magyarságában, aki meg is akar maradni. De aki e mellett dönt, annak minden segíteni meg kell adni, anyagilag, állampolgársággal, oktatással.

    Az Országgyűlés november elején nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik, az anyaországi kezdeményezésbe pedig a tematikus nappal a közmédia is bekapcsolódik.

    (Forrás: MTI)