A migráns válságról tárgyalt Jordániában Semjén Zsolt

2016. március 15.
Ossza meg ismerőseivel!

    A jordániai látogatáson tartózkodó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma Ammanban találkozott a jordán Parlament vezetőivel. Átef Tarawnével a Képviselőház, ill. Faiszal Fajezzel, a Szenátus elnökével véleményt cseréltek kétoldalú kapcsolataink fejlesztéséről, valamint nemzetközi kérdésekről.

    A felek mindkét részről méltatták a magyar-jordán kormány- és parlamentközi kapcsolatok alakulását. Semjén Zsolt átadta a jordán szenátusi elnök számára Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének hivatalos meghívását.

    A parlamenti vezetők mellett a jordán kormány több tagjával találkozva Semjén Zsolt hangsúlyozta Magyarország érdekeltségét az atomenergetikai, a vízügyi együttműködés fejlesztésében, kereskedelmi és befektetési kapcsolataink dinamizálásában. Aláhúzta: fontosnak tartjuk a Stipendium Hungaricum ösztöndíj kínálta lehetőséget több száz jordán diák magyarországi felsőoktatására. A Machaerus-i magyar régészeti feltárások megtekintése után Semjén Zsolt rámutatott a kulturális és tudományos együttműködés fejlesztésében rejlő lehetőségekre is.

    A két ország közös kihívásként tekint a szélsőség és a terrorizmus elleni fellépésre. A jelenlegi migráns és menekült válság kezelésekor kiemelten fontos ennek figyelembe vétele. Magyar és jordán részről is a szíriai háború mielőbbi, tárgyalásos rendezését hangsúlyozták, mint a válságból kivezető egyetlen utat. Magyarország nagyra értékeli Jordánia szerepét a szíriai menekültek befogadásában, s támogatja, hogy az ország minden segítséget megkapjon az Európai Uniótól az ezzel kapcsolatos terhek viselésében.

    A miniszterelnök-helyettes ma részt vesz az ammani nagykövetség Március 15-i nemzeti ünnepi megemlékezésén is.

    (semjenzsolt.hu)