Nem engedjük Brüsszel lengyelellenes kettős mércéjét

2016. április 09.
Ossza meg ismerőseivel!

    A lengyel-magyar barátságnak nem csak az elmúlt ezer évben, hanem ma is vannak aktualitásai – jelentette ki Semjén Zsolt pénteken a győri városházán, ahol a tizedszer megrendezett lengyel-magyar barátság napján Lech Kaczynski egykori lengyel köztársasági elnökre emlékeztek.

    A miniszterelnök-helyettes azt mondta: a történelem viharában már többször kipróbált barátság kifejezi a magyar-lengyel testvéri kötődést, egységünket közös érdekeink képviseletében, “így a visegrádi négyek keretében való önvédelmi szolidaritásunkat migrációs ügyben, de azt is, hogy nem engedjük Brüsszel lengyelellenes kettős mércéjét a lengyel kormánnyal és Lengyelországgal szemben”.

    “A két nép közötti erős kötelék olyan minőség, amit nem szabad veszni hagyni, a kölcsönös, évszázadok alatt is megszakítatlan barátságot a mai körülmények között is ápolni kell” – hangsúlyozta.

    A miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében emlékeztetett arra is, hogy tíz éve, 2006. március 24-én Győrben avatta fel a két akkori köztársasági elnök, Lech Kaczynski és Sólyom László a lengyel-magyar barátságot kifejező mészkőszobrot, a két, egymásba fonódó tölgyfát a Bem téren. A győri kezdeményezést pedig egy évvel később a magyar és a lengyel parlament is felkarolta, és március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává nyilvánította.

    Semjén Zsolt beszédében felidézte Lech Kaczynski életét és 2010. április 10-ei tragikus halálát, amikor a szmolenszki repülőtéren leszállás közben lezuhant az a repülőgép, amely őt, feleségét és a lengyel politikai elit több más tagját szállította. A delegáció az oroszországi Katynba tartott, hogy fejet hajtson a 70 évvel korábban meggyilkolt több ezer lengyel katonatiszt emléke előtt.

    “Lech Kaczynski úgy halt meg, ahogy élt, hazáját szolgálva” – fűzet hozzá Semjén Zsolt.

    A lengyel-magyar barátság napjának tizedik évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencián Piotr Naimski, a lengyel-magyar parlamenti csoport elnöke Jaroslaw Kaczynski üzenetét tolmácsolva elmondta, hogy az egykori államfő magyarokkal kapcsolatos politikája és tevékenysége az ezeréves barátságot tükrözte mindig.

    A győri lengyel nemzetiségi önkormányzat által szervezett esemény végén a Győri Nemzeti Színház aulájában emléktáblát avatnak majd, Lebó Ferenc győri szobrászművész fehér márványból készült alkotását. A táblán felül Lech Kaczynski domborképe, alsó részén a lengyel-magyar barátság jelképe, az összefonódó két tölgyfa látható. Alatta magyarul és lengyelül is az olvasható, hogy “Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök győri látogatásának tizedik évfordulójára”.

    (Forrás: MTI)