Állami kitüntetéseket adott át Semjén Zsolt a Parlamentben

2016. május 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Parlamentben Szabó Ferenc jezsuita szerzetesnek, illetve a lovagkereszt elismerést Lovászy László Gábornak, az Európai Parlament tanácsadójánakA kitüntetéseket Áder János köztársasági elnök adományozta, Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a hazánk szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeknek.

    Szabó Ferenc jezsuita atya termékeny és sokoldalú, a teológia, a filozófia és az irodalom területén egyaránt kiemelkedő életműve, valamint a római emigrációja idején a nyugati szakirodalomtól elzárt magyar szellemi és kulturális életet gazdagító tevékenysége elismeréseként – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át.

    *

    Dr. Szabó Ferenc a Zala megyei Kálócfalván született 1931-ben. 1953-ban lépett be a jezsuita rendbe. Az 1956-os forradalmat követően távozott az országból. 1962-ben szentelték pappá Brüsszelben. Teológiából 1966-ban doktorált Párizsban.  Negyed századon át volt a Vatikáni Rádió magyar műsorának szerkesztője. Római évei alatt magyar nyelvű, filozófiai, teológiai és irodalmi ihletettségű munkáival a nyugati szakirodalomtól elzárt hazai hallgatók és olvasók számára hozzáférhetővé tette a kortárs szellemi élet legértékesebb irányzatait, és ezzel rendkívül fontos kultúrmissziót töltött be. 1992-ben visszatért Magyarországra, s a Távlatok című negyedéves folyóirat főszerkesztője lett. 2000-2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, jelenleg pedig az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának óraadó tanára. A 70-es évektől kezdve szinte minden évben jelent meg teológiai, irodalomtörténeti vagy verses kötete.

    Dr. Lovászy László Gábor, a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését szolgáló, illetve a szociálpolitika területén nemzetközi szervezetekben is végzett, elkötelezett szakmai munkája, valamint interdiszciplináris oktatói és széles körű közéleti publikációs tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

    *

    Dr. Lovászy László Gábor 1973-ban született. Néhány napos korában vesztette el hallásának közel 80 százalékát. A szegedi egyetemen Állam- és Jogtudományi karán diplomázott 2000-ben, a rákövetkező években pedig a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen folytatta tanulmányait, majd a francia Államigazgatási Főiskola és magyar Külügyminisztérium közös képzésén EU-szakos posztgraduális diplomát szerzett. A hallássérültekért végzett érdekvédelmi és a szociális ágazati minisztériumban végzett munka mellett védte meg tudományos munkáját, melynek témája a fogyatékos emberek jogi helyzete Európában, és szerzett tudományos fokozatot. 2009 óta az Európai Parlamentben dolgozik Kósa Ádám magyar néppárti képviselő szakmai tanácsadójaként foglalkoztatási, szociális és esélyegyenlőségi témákban. 2013 óta tölti be a fogyatékos személyek jogaival foglalkozó ENSZ bizottság szakértői helyét. Számos hazai és nemzetközi konferencia előadója, egyetemi tudományos kurzusok vezetője.

    (semjenzsolt.hu)