Már a reggeli órákban, nem sokkal a rendezvény nyitányát követően szép számmal gyűltek a főzőcskézni vágyók, a nézelődők, és a sport szerelmesei: egyszóval az érdeklődő tömeg, akik, a szervezők elmondása szerint még másnap is ropták a színpad előtt.
Az idei évre a szó szoros értelmében nemzetközivé vált versenyre harmincegy főzőcsapat nevezett, akik több mint negyvenféle ételkülönlegességgel járultak a neves tagokat csokorba gyűjtő szakmai zsűri elé. A bírálók élén a fesztivál patrónusa, Németh József, a Magyar Gasztronómiai Szövetség bizottsági elnöke állt.
A fesztivál hivatalos megnyitóján Rausch Réka háziasszony Zsebics Ilona polgármestert kérte fel a megjelentek köszöntésére, aki köszönetet mondott a rendezvény ötletgazdáinak kitartó, minőségi munkájukért, és a közösségi együvé tartozás fontosságát hangsúlyozta. – Amikor ennyi ember összejön és ünnepel, az nagyon jó – fogalmazta meg gondolatait Zsebics Ilona. – Itt van alkalma az embereknek összejönni, látszik, hogy a szervezők is kitesznek magukért, és az önkormányzat is igyekszik a tereprendezéssel és mindennek biztosításával hozzájárulni a rendezvényhez. Úgy gondolom, hagyni kell, hogy az emberek tudjanak ünnepelni! – így a polgármester, aki dr. Bagó Zoltán, kalocsai európai parlamenti képviselő, illetőleg a Fokhagymafesztivál fővédnökének nyílt levelét és üdvözletét is tolmácsolta.
– A nevező főzőcsapatok háromnegyede bátyai és környékbeli, de próbára tette a tudását egy Fejér és egy Somogy megyei csapat is, de volt egy olasz-magyar vegyes-csapatunk is – nyilatkozta lapunknak Maros Attila szervező. – Sőt, volt magyar-svájci vegyes-csapatunk is, nem beszélve arról, hogy a vendégek között akadt, aki egyenesen Ausztráliából látogatott el hozzánk – újságolta örömmel és egészítette ki Maros Attila szavait Varajti Gábor, ugyancsak szervező.
A szórakoztató, sport és kulturális programelemeket és kulináris élvezeteket halmozó vidéki kezdeményezés híre a fővárosig is eljutott, sőt, a rendezvény fő támogatója – sok kisebb szponzorral karöltve – a budapesti Safari Travel volt, melynek ügyvezetője, Luttenberg László maga is lelkesen Bátyára utazott. – Eddig semmilyen hasonló rendezvényt nem támogattunk, de úgy éreztük, hogy a Fokhagymafesztivál mögé szívesen odaállunk. Ezeket az ízeket és hagyományokat ugyanis egyre jobban hiányolják az emberek, hiszen egyre inkább háttérbe szorulnak a gyorséttermi-kultusz mögött. Ennek sokkal nagyobb hírverést és komolyabb propagandát kell kidolgoznunk. Jövőre már bizonyosan sokkal nagyobb teret adunk majd a hirdetéseinkben annak, hogy népszerűsítsük ezt a programot és ne csak külföldre irányítsuk a turistákat – mondta Luttenberg László, aki maga is a hazai ízek ínyence és unikumnak nevezte mindazt, amit Bátyán kínáltak szombaton.
Ugyancsak a rendezvény nívósságát fémjelzi, hogy a Magyar Turizmus Zrt. delegációja is jóízűen falatozott, majd vásárolt és nézelődött a Fokhagymafesztiválon. Révész Edit, a szervezet titkárságvezetője lenyűgözve tekintett a színpadon zenélő Danubia Ifjúsági Fúvószenekarra, csakúgy, mint a szebbnél szebb fokhagymafüzérekre. A szakember biztosra véli, hogy mindaz, amit a hét végén a bátyai sportpályán láthattunk, csak a kezdet. – Jó pár fesztiválon jártam, és tapasztalatból tudtom, hogy valamennyi évtizedes múlttal bíró nagyfesztivál pontosan úgy indult, mint ez, egy kisebb sportpályán, míg mára messze kinőtték magukat. Véleményem szerint ennek a fesztiválnak is ez a jövője, amihez sok sikert kívánok a szervezőknek – így a Magyar Turizmus Zrt. titkárságvezetője, akinek a véleményéhez csak csatlakozni tudunk, és minden elismerésünket tolmácsoljuk mindenkinek, aki részt vállalt ennek a fergeteges programnak az életre keltésében!
Tartolt a citromtorta, a csuka és pulyka
Több mint negyven tárcsán és bográcsban készült étekből, valamint harmincöt féle házi süteményből választották ki a legjobbakat. A sütemények között első lett Petrolánné Anita citromtortája, a legszebb fonat díját pedig Tamasinné Kapitány Katalin „fokhagymabográcsa” kapta. A tárcsás fogások között aranydiplomás lett a Szeghalmi Ambrus vezette „Hal a szatyorban” csapat fokhagymás fogasa, “bolondított” rizzsel, míg ugyanezen elismerés bográcsos kategóriában osztott lett. A „Kapitány-Jelencsity Bátya” csapat falusi körmös pacalja ugyanis éppúgy bearanyozódott, mint a „Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület” fokhagymás szürkemarha pörköltje. A vándorserleget idén is a tavalyi abszolút győztes, a kalocsai „KACSKA TEAM” érdemelte ki fokhagymakrémlevesével, melyhez füstölt kecskesajtos gombócot szolgált, illetve a menüsorban kínált még fokhagymás csukát és pulykaszeletet is.
(Forrás: Kalohírek)