Két villáminterjú

2024. szeptember 01.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke augusztus végén villáminterjút adott a Gondola.hu és a Vasárnap.hu portáloknak. Az alábbiakban ezek a beszélgetések olvashatók.

     

     

    Kényes kérdések, karcos válaszok

    – Győrffy Balázs fideszes európai parlamenti képviselő nőverésbe keveredett részegen…

    – Amint kijózanodott, azonnal lemondott minden tisztségéről. Így jól látható a különbség közte és Magyar Péter között…

    – És mit gondol, a Novák-ügyben játszott szerepe miatt le kellene mondania Balog Zoltán református püspöknek?

    – Ha bármit mondanék – mivel az én felelősségem a magyar állam egyházpolitikája –, ezzel a Református Egyház belső ügyébe avatkoznék, amivel megsérteném az egyház szabadságát, miközben én az egyházszabadság védelmezésére vagyok hivatott. Ez Balog Zoltán lelkiismereti döntése.

    – Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta Önről, hogy „báránybőrbe bújt farkas”.

    – Gyucsány, mivel leépült alkoholista és köztudomásúlag pszichopata, ráadásul nemzetáruló – soha ne felejtsük el, hogy a kormányfői székből nem átallott a saját nemzete ellen kampányolni, kirekesztve határon túli véreinket a magyar állampolgárság lehetőségéből, miközben idegen migránsok tömegét szabadította volna az országra –, na ezért nem szoktam rá reagálni. Megjegyzem, 2010 előtt, miközben a Fideszből és a KDNP-ből éveken át csak Navracsics Tibor meg én voltunk bent a parlamenti ülésteremben, ketten harcolva vele és az egész balliberális kormánykoalícióval szemben, pár év alatt totálisan leamortizáltuk. Mostanában azért nem válaszolok neki, amiért nem rúgunk a döglött sakálba. És azért sem, mert ő a hasznos idióta. Nem kisebbítve saját érdemeinket, de nem biztos, hogy négyszer kétharmadunk lenne nélküle… Tehát kedves keresztény-nemzeti-polgári barátaim, azt javaslom nektek, hogy igaz ugyan, hogy Gyurcsány lényege az antikriszitianizmus és a hugarofóbia, de mivel hasznos idióta, most ne bántsátok a „Ferit”.

    – A napokban a Szociális Testvérek Társasága szobrot állít alapítójuknak, Slachta Magit tiszteletére, amit Ön avat. Mi ma az aktualitása Slachta Margitnak?

    – Slachta Margit keresztény feminizmusa azt akarta, hogy a nők valóban  nők lehessenek. A mai transz-gender ideológia azt, hogy férfiak…

    – A napokban megjelent könyvének a címe is karcos: A józan ész ellenforradalma.

    – Az lmbtq, woke, stb. ideológia, amit ránk akarnak kényszeríteni, a téboly „forradalma”, amire egy reális válasz adható: a józan ész ellenforradalma!

    (Az interjút Balogh László készítette,
    gondola.hu, 2024. augusztus 29.)

     

    A székesegyházak rekonstrukciójáról és a Pázmány új kampuszáról

    – Ma van az Esztergomi Főszékesegyház rekonstrukciójáért hálát adó ünnepi szentmise. Ön annyit mondott, hogy: megígértük, megcsináltuk.

    – És ahogy ígértem, a történelmi egyházak összes püspöki székesegyházát, és mindezen túl a Kárpát-medencében 3000 templomot tataroztunk és 200 újat építettünk!

    – Mindennek valóban maradandó, emberöltőkre szóló távlata van.

    – Ez a történelmi távlat például akkor tudatosult bennem, amikor negyed százada egyházügyi államtitkár koromban aláírtam – ezernyi, a kommunista rendszer által elvett egyházi ingatlan visszaadásán, rendezésén túl –, hogy visszaadom a Katolikus Egyháznak a Szent István Bazilikát és a Mátyás templomot. Ilyenkor megtapasztalja az ember, hogy Isten a történelem ura!

    – Mi az, ami még hátra van?

    – 2020 tavaszán törvényjavaslatot nyújtottam be, amit elfogadva az Országgyűlés megalkotta  a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óriási ingatlanjuttatásáról szóló törvényt, és vállaltuk azt is, hogy kulcsrakészre építjük meg. A Károli Gáspár Református Egyetemnél már megtettük ezt. Nemzeti ügy, hogy megépüljön a Pázmány a Belváros közepén, mint minden tekintetben XXI. századi katolikus universitas!

    – A baloldal pártjai és a baloldali polgármester is támadja…

    – Hát persze. A bolsevik reflexek, bolsevik reflexek. De ettől se nekem, se Lázár Jánosnak nincsenek álmatlan éjszakáink. Mi mindenkivel korrekt, méltányos viszonyra törekszünk az ügy érdekében, van akivel lehet, kár, hogy van aki konfrontációra játszik. De ahogy a mondás tartja: a kutya ugat, a karaván halad.

    – Mi az, ami még prioritás?

    – A Pázmány mellett szívügyem az általunk a konstantinápolyi ortodox egyháznak, az Egyetemes Patriarchátusnak átadott és teljes rekonstrukció alatt álló volt Károlyi-palota a belvárosi Múzeum utcában, ahol keleti keresztény testvéreink bizantológiai és teológiai dialógus központot fognak működtetni. E két mű méltó mai megvalósulása és szimbóluma Szent István örökségéhez való hűségünknek!

    (Az interjút Gerzsenyi Krisztián készítette,
    vasarnap.hu, 2024. augusztus 31.)